Aισθητική OδοντιατρικήΗ αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της σύγχρονης οδοντιατρικής με αντικείμενο την βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και την αποκατάσταση της αρμονίας του χαμόγελου. Αν θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση σας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε και να σας προτείνουμε αυτό που σας ταιριάζει. Στη συνέχεια παραθέτουμε, τις αισθητικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας.


Λεύκανση

Η λεύκανση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των δυσχρωμιών των δοντιών. Το χρώμα των δοντιών διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους και οφείλεται σε διάφορους λόγους. Τα αίτια ενδεικτικά είναι η πάροδος της ηλικίας, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφών και ποτών (όπως σοκολάτα, παντζάρια, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι), η παρατεταμένη χρήση συγκεκριμένων στοματικών διαλυμάτων κ.ά.
Το αποτέλεσμα και η διατήρηση της λεύκανσης έγκειται σε πολλές παραμέτρους, όμως οι σύγχρονες μέθοδοι της αισθητικής οδοντιατρικής μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η λεύκανση είναι ασφαλής και δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών εφόσον γίνεται με την σωστή καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Δύο είναι οι συνήθεις τρόποι λεύκανσης:

  • Λεύκανση στο ιατρείο, με χρήση φωτοπολυμερισμού ή με χρήση ειδικών υλικών λεύκανσης.
  • Λεύκανση στο σπίτι, με νάρθηκες λεύκανσης, μετά από αποτύπωμα στο στόμα του ασθενούς.
Το σχέδιο θεραπείας είναι εξατομικευμένο και αρκετές φορές πρέπει να γίνει συνδυασμός των δυο παραπάνω τρόπων λεύκανσης. Το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άμεσα ορατό και η λεύκανση διατηρείται για 1-3 χρόνια ανάλογα με τις συνήθειες στοματικής υγιεινής του ατόμου, τη διατροφή και το κάπνισμα.


Όψεις πορσελάνης

Είναι οι ιδιαίτερα λεπτές σε πάχος επικαλύψεις από ειδικά κεραμικά υλικά που συγκολλούνται στις εξωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών. Με τη χρήση όψων πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, τη θέση, το χρώμα καθώς και να κλείσουμε κενά των δοντιών σας, προσφέροντας ένα νέο ομορφότερο και εντυπωσιακό χαμόγελο. Η διαδικασία είναι σύντομη, απαιτεί την ελάχιστη δυνατή αφαίρεση οδοντικής ουσίας και το αποτέλεσμα έχει πολύ μεγάλη αντοχή και διάρκεια. Τη μέθοδο αυτή ακολουθούν και πολλοί από τους σταρ με κατάλευκα δόντια, οι οποίοι έχουν συνήθως επισκεφτεί κάποιον οδοντίατρο για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης.


Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες

Η στεφάνη (θήκη) είναι μία καλύπτρα που αποκαθιστά και προστατεύει εξ’ ολοκλήρου το δόντι, στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να γίνει με σφράγισμα, ένθετα ή επένθετα. Ολοκεραμική στεφάνη είναι μία τεχνητή κατασκευή πορσελάνης, που αποκαθιστά το φυσιολογικό σχήμα με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις αποκατάστασης περισσότερων δοντιών, εφαρμόζονται οι ολοκεραμικές γέφυρες.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, είναι κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από πορσελάνη σε αντίθεση με τις κλασσικές στεφάνες που έχουν και μέταλλο. Έτσι η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει σαφώς ανώτερη αισθητική, αποδίδοντας τη διαφάνεια και φυσικότητα του δοντιού. Οι ολοκεραμικές κατασκευές, λόγω της άριστης αισθητικής τους χρησιμοποιούνται στα μπροστινά δόντια.

Ένθετα-επένθετα

Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης του δοντιού που δεν μπορούμε να κάνουμε ένα απλό σφράγισμα και δεν θέλουμε να βάλουμε θήκη, υπάρχει η λύση του ένθετου πορσελάνης ή ρητίνης. Τα ένθετα, είναι “σφραγίσματα” από πορσελάνη ή ρητίνη. Στην προκειμένη περίπτωση τροχίζουμε το δόντι όπως στο σφράγισμα, στη συνέχεια παίρνουμε αποτύπωμα στο ιατρείο μας και ο οδοντοτεχνίτης φτιάχνει την αποκατάσταση. Τα ένθετα και τα επένθετα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής από το σφράγισμα και σαφώς ανώτερη αισθητική. Για την κατασκευή τους απαιτούνται δύο επισκέψεις.


Όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding)

Είναι μία μέθοδος αισθητικής αποκατάστασης του σχήματος, τη θέσης, του χρώματος, και των καταγμάτων των δοντιών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται σε ένα ραντεβού, με χρήση σύνθετων ρητινών. Αποτελεί μία τεχνική χαμηλού σχετικά κόστους, που υστερεί σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, αλλά χαρίζει άμεσα ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Λευκά σφραγίσματα

Τα τελευταία χρόνια, τα λευκά σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη, λόγω της βελτίωσης των μηχανικών ιδιοτήτων τους και της άριστης αισθητικής απόδοσης τους, τείνουν να αντικαταστήσουν τα μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα. Το αμάλγαμα παρουσιάζει μειωμένη αισθητική, τοπική χρώση του δοντιού και των ούλων, και λόγω του υδραργύρου που περιέχει που ενδέχεται να είναι τοξικός, χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο.
Στο ιατρείο μας μπορείτε να αντικαταστήσετε, όπου αυτό ενδείκνυται, τα παλιά σας μαύρα σφραγίσματα με λευκά, προσφέροντας σαφώς ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα.