Παιδοδοντία


Παιδοδοντία είναι ο τομέας που ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των δοντιών των μικρών μας ασθενών.
Η σωστή στοματική υγιεινή, η διατροφή και η πρόληψη, κυρίως στην παιδική ηλικία, είναι πολύ πιο σημαντική από ότι στους ενήλικες. Τα πρώτα παιδικά δόντια (νεογιλά) αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τον 6ο μήνα, ενώ μέχρι 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.Στοματική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή ξεκινά με την ανατολή του πρώτη νεογιλού. Αρχικά ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται από τη μαμά, με μία γάζα εμποτισμένη σε νερό δύο φορές την ημέρα, καθαρίζοντας απαλά τα δοντάκια και τα ούλα.

Μόλις εμφανιστούν τα περισσότερα νεογιλά δόντια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόπαστα στην αρχή, για να αποφύγουμε την κατάποσή της.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εξοικειώνεται με το βούρτσισμα, πάντα με επίβλεψη, μπορεί να αρχίσει η χρήση παιδικής οδοντόκρεμας. Μετά την ηλικία των 6-7 ετών το παιδί θα πρέπει να έχει μάθει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του.

Παιδική Διατροφή

Η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος για να αποκτήσει το παιδί σας, σωστές διατροφικές συνήθειες. Έτσι από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τρώνε ένα πλούσιο πρωινό με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και αμέσως μετά να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Αυτή η συνήθεια μειώνει κατά πολύ την ενδιάμεση στα γεύματα λήψη ανθυγιεινών τροφών όπως κρουασάν, μπισκότα, πατατάκια και αναψυκτικά. Το όποιο γεύμα τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να το έχουν φροντίσει οι γονείς ώστε να είναι υγιεινό και νόστιμο χωρίς να περιέχει ποσότητες ζάχαρης. Μετά από κάθε κύριο γεύμα στο σπίτι, θα πρέπει το παιδί να συνηθίσει να βουρτσίζει τα δόντια του.

Πρόληψη - Οδοντιατρικές υπηρεσίες

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται γύρω στο 1ο έτος, αφενός για εξεταστεί το παιδί και αφετέρου να ενημερωθούν οι γονείς για τη σειρά ανατολής των δοντιών, τη στοματική υγιεινή, τη χρήση της πιπίλας και του μπιμπερό.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας και την πρόληψη τυχόν ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Η προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών (ή Sealants), είναι σημαντική για την αποφυγή του τερηδονισμού των δοντιών. Συγκεκριμένα αφορά στην τοποθέτηση μιας σύνθετης ρητίνης στην μασητική επιφάνεια των πρώτων μονίμων αλλά και νεογιλών γομφίων, που έχουν βαθιές αύλακες και είναι επιρρεπή σε τερηδονισμό. Το δόντι δεν τροχίζεται, συνεπώς η διαδικασία είναι χωρίς πόνο για το παιδί.

H φθορίωση ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και τα προφυλάσσει από την προσβολή της τερηδόνας. Το φθόριο ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, κάνοντάς την πιο ανθεκτική στα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Η φθορίωση πρέπει να ξεκινάει μετά την ανατολή όλων των νεογιλών δοντιών και να επαναλαμβάνεται ετησίως εκτός αν η ποιότητα των δοντιών και η κατάστασή τους απαιτεί να γίνεται κάθε έξι μήνες. Η φθορίωση γίνεται στο οδοντιατρείο με την εφαρμογή Gel φθορίου ή βερνικιού φθορίου στα δόντια.
Στην περίπτωση του Gel χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας που γεμίζει ο οδοντίατρος με το Gel και το εφαρμόζει πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 2-4 λεπτά.
Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη και για παιδιά αλλά και για ενήλικες με αυξημένο δείκτη τερηδόνας, τερηδονισμό των ριζών ή ευαισθησία των ριζών.

Συνοπτικά στο ιατρείο μας παρέχουμε τις εξής παιδοδοντιατρικές υπηρεσίες:

  • Προληπτικό έλεγχο και οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής & διατροφής
  • Χορήγηση Πιστοποιητικού
  • Καθαρισμός και φθορίωση δοντιών
  • Κάλυψη οπών και σχισμών (Sealants)
  • Έμφραξη νεογιλών με σύνθετη ρητίνη
  • Έμφραξη νεογιλών με σύνθετο αμάλγαμα
  • Ανοξείδωτες στεφάνες (θήκες) σε νεογιλά
  • Πολφοτομή
  • Εξαγωγή νεογιλών
  • Επανεμφύτευση και ακινητοποίηση νεογιλού σε περίπτωση τραύματος

Νάρθηκες


Υπάρχουν πολλών ειδών νάρθηκες όπως λεύκανσης, βρυγμού, νάρθηκες για αθλητές καθώς και για παιδιά. Η χρήση τους είναι διαφορετική και στις περισσότερες περιπτώσεις εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή.
Στο οδοντιατρείο μας παρέχουμε υπηρεσίες για αυτούς τους τύπους ναρθήκων. Οι κατηγορίες και η χρήση τους εξετάζονται παρακάτω.

Νάρθηκες για αθλητές και παιδιά

Ο κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών κατά τη διάρκεια αρκετών αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Κατά την παιδική επίσης ηλικία πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών τραυματίζεται στην περιοχή του προσώπου στις διάφορες δραστηριότητες. Η χρήση λοιπόν των κατάλληλων μέτρων πρόληψης των τραυματισμών, είναι αναγκαία, μεταξύ των οποίων και οι νάρθηκες.

Οι νάρθηκες είναι είτε προκατασκευασμένοι, είτε κατασκευάζονται στον οδοντίατρο.

Οι προκατασκευασμένοι συχνά δεν εφαρμόζουν σωστά στο στόμα, συχνά αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάποσής τους και δυσχέρειας στην αναπνοή. Οι οδοντιατρικοί νάρθηκες κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, αφού πρώτα ο οδοντίατρος κάνει λήψη αποτύπωμα αποτυπώματος από το στόμα του ασθενούς. Οι νάρθηκες αυτοί σε αντίθεση με τους νάρθηκες του εμπορίου, είναι εξατομικευμένοι, δηλαδή προσαρμόζονται απόλυτα στο στόμα του ασθενούς.

Νάρθηκες Βρυγμού

Βρυγμός ονομάζεται το έντονο σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είτε κατά την διάρκεια της μέρας, είτε κατά την διάρκεια της νύχτας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση, πρωινούς πονοκεφάλους και αποτριβή (φθορά) των δοντιών. Συχνότατα μάλιστα αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους ασθενείς και ανακαλύπτεται είτε κατά την κλινική εξέταση στον οδοντίατρο, είτε αναφέρεται από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, αφού συχνά παρατηρείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στις περιπτώσεις αυτές, χρησιμοποιούμε τους νάρθηκες βρυγμού, με τη λήψη αποτυπώματος στο οδοντιατρείο. Οι νάρθηκες αυτοί έχουν συνήθως εξωτερικά σκληρό και εσωτερικά μαλακό περίβλημα, και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Νάρθηκες Λεύκανσης

Μετά την λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο, νάρθηκες λεύκανσης δίνονται συμπληρωματικά για την μεγιστοποίηση και συντήρηση του αποτελέσματος. Με την λήψη αποτυπώματος της άνω και της κάτω γνάθου ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει ένα μαλακό νάρθηκα και μέσα σε αυτόν τοποθετείται το υλικό λεύκανσης που δίνει ο οδοντίατρος.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν και προκατασκευασμένοι νάρθηκες που έχουν εσωτερικά το υλικό λεύκανσης, όμως δεν είναι ανατομικοί όπως οι οδοντιατρικοί.