Ενδοδοντία


Είναι ο τομέας της οδοντιατρικής ο οποίος ασχολείται με τη διάγνωση και την θεραπεία των βλαβών του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών. Οι κύριοι παράγοντες των ενδοδοντικών βλαβών είναι οι τερηδονικές βλάβες στην μύλη ή στη ρίζα του δοντιού και τα κατάγματα. Στο ιατρείο μας εκτελούνται οι εξής ενδοδοντικές εργασίες:

 • Αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού (οξεία πολφίτιδα, σχάση αποστήματος)

 • Πολφοτομή

 • Ενδοδοντική θεραπεία μονόριζου δοντιού

 • Ενδοδοντική θεραπεία πολύριζου δοντιού

 • Άμεση - έμμεση κάλυψη πολφού

 • Εσωτερική λεύκανση απονευρωμένου δοντιού

 • Κατάγματα δοντιών

Όταν η τερηδόνα ενός δοντιού είναι αρκετά βαθιά και έχει προσβάλει τα αγγεία και τα νεύρα του πολφού, τότε το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί με σφράγισμα, αλλά απαιτείται η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).


Στάδια ενδοδοντικής θεραπείας

Κατά την απονεύρωση ο κάνουμε διάνοιξη της πολφικής κοιλότητας και αφαιρείται ο πολφός του δοντιού. Στη συνέχεια ακολουθεί η απολύμανση του ριζικού σωλήνα. Τέλος ακολουθεί η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα με ειδικό υλικό. Για τα μπροστινά δόντια που έχουν μία ρίζα, η ενδοδοντική θεραπεία χρειάζεται συνήθως 1-2 ραντεβού και για τα πίσω τρία ή περισσότερα.

Στόχος είναι να προσφέρουμε μία εντελώς ανώδυνη ενδοδοντική θεραπεία και για να το πετύχουμε χρειάζεται ολοκληρωμένη τοπική αναισθησία. Ανάμεσα στα ραντεβού αναμένεται κάποια ευαισθησία η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια φαρμακευτική αγωγή.

 Περιοδοντολογία


Η περιοδοντολογία αφορά στην αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Οι νόσοι των ούλων είναι κυρίως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Έτσι μία φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει από μία απλή αιμορραγία μέχρι κινητικότητα και απώλεια του δοντιού.

Στη συνέχεια περιγράφουμε τις νόσους, τα αίτια και τις θεραπείες που σας παρέχουμε.


Ουλίτιδα  είναι η φλεγμονή των ούλων με κύριο σύμπτωμα την αιμορραγία τους κατά την κλινική εξέταση, το βούρτσισμα ή και αυτόματα. Τα ούλα με φλεγμονή παρουσιάζουν κι άλλα ευρήματα, όπως αλλαγή στο χρώμα και την υφή τους (γίνονται ερυθρά και λεία), ενώ παρουσιάζουν σημεία οιδήματος. Αν η ουλίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα  είναι η χρόνια φλεγμονή όλων των ιστών του περιοδοντίου. Η φλεγμονή εδώ, έχει προχωρήσει κάτω από το επίπεδο των ούλων, στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και κυρίως στο οστό της γνάθου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται παρατηρείται απώλεια οστού, κινητικότητα των δοντιών, περιοδοντικά αποστήματα και σε βάθος χρόνου τα δόντια χάνονται.

Τι προκαλεί τις νόσους των ούλων;

Η σημαντικότερη αιτία των νόσων του περιοδοντίου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Είναι μία κολλώδης μεμβράνη βακτηριδίων που προσκολλώνται στα δόντια και στα ούλα σε καθημερινή βάση. Η πλάκα που δεν αφαιρείται με το βούρτσισμα, σκληραίνει και μετατρέπεται σταδιακά σε τρυγία (γνωστή ως πέτρα). Εφόσον σχηματιστεί πέτρα, ο μοναδικός τρόπος για να αφαιρεθεί είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Οι νόσοι των ούλων, εκτός από την μικροβιακή πλάκα, μπορεί να οφείλονται και σε γενικά αίτια όπως εγκυμοσύνη, λευχαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά).

Πρόληψη και Θεραπεία

Η καλύτερη άμυνα στις παραπάνω νόσους, είναι πρόληψη, δηλαδή η καλή καθημερινή στοματική υγιεινή.
Σε περιπτώσεις ουλίτιδας, χρειάζεται ανά τακτά διαστήματα επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον καθαρισμό των δοντιών. Συνεπώς η ουλίτιδα είναι αντιστρέψιμο νόσημα και θεραπεύεται.
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου μπορεί να είναι συντηρητική ή να περιλαμβάνει και χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη ριζική απόξεση, δηλαδή τον καθαρισμό της μικροβιακής πλάκα από τις ρίζες των δοντιών και ολοκληρώνεται σε 4 περίπου ραντεβού. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επαρκής, ακολουθεί χειρουργική θεραπεία σε συνεργασία με εξειδικευμένο περιοδοντόλο.

Παρεχόμενες υπηρεσίες περιοδοντολογίας

Στο ιατρείο μας εκτελούνται οι παρακάτω εργασίες:

 • Καθαρισμός δοντιών με συσκευή υπερήχων (αποτρύγωση)

 • Αφαίρεση πέτρας και χρωστικών

 • Στίλβωση και φθορίωση

 • Θεραπεία εντοπισμένη ουλίτιδα

 • Θεραπεία χρόνιας γενικευμένης ουλίτιδας

 • Θεραπεία περιοδοντίτιδας

 • Ακινητοποίηση δοντιών με μεγάλη κινητικότητα (ναρθηκοποίηση)