Aισθητική Oδοντιατρική


Η αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της σύγχρονης οδοντιατρικής με αντικείμενο την βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και την αποκατάσταση της αρμονίας του χαμόγελου. Αν θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση σας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε και να σας προτείνουμε αυτό που σας ταιριάζει. Στη συνέχεια παραθέτουμε, τις αισθητικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας.

Λεύκανση

Η λεύκανση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των δυσχρωμιών των δοντιών. Το χρώμα των δοντιών διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους και οφείλεται σε διάφορους λόγους. Τα αίτια ενδεικτικά είναι η πάροδος της ηλικίας, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφών και ποτών (όπως σοκολάτα, παντζάρια, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι), η παρατεταμένη χρήση συγκεκριμένων στοματικών διαλυμάτων κ.ά.

Το αποτέλεσμα και η διατήρηση της λεύκανσης έγκειται σε πολλές παραμέτρους, όμως οι σύγχρονες μέθοδοι της αισθητικής οδοντιατρικής μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η λεύκανση είναι ασφαλής και δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών εφόσον γίνεται με την σωστή καθοδήγηση του οδοντιάτρου.
Δύο είναι οι συνήθεις τρόποι λεύκανσης:
 • Λεύκανση στο ιατρείο, με χρήση φωτοπολυμερισμού ή με χρήση ειδικών υλικών λεύκανσης.
 • Λεύκανση στο σπίτι, με νάρθηκες λεύκανσης, μετά από αποτύπωμα στο στόμα του ασθενούς.
Το σχέδιο θεραπείας είναι εξατομικευμένο και αρκετές φορές πρέπει να γίνει συνδυασμός των δυο παραπάνω τρόπων λεύκανσης. Το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άμεσα ορατό και η λεύκανση διατηρείται για 1-3 χρόνια ανάλογα με τις συνήθειες στοματικής υγιεινής του ατόμου, τη διατροφή και το κάπνισμα.

Όψεις πορσελάνης

Είναι οι ιδιαίτερα λεπτές σε πάχος επικαλύψεις από ειδικά κεραμικά υλικά που συγκολλούνται στις εξωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών. Με τη χρήση όψων πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, τη θέση, το χρώμα καθώς και να κλείσουμε κενά των δοντιών σας, προσφέροντας ένα νέο ομορφότερο και εντυπωσιακό χαμόγελο. Η διαδικασία είναι σύντομη, απαιτεί την ελάχιστη δυνατή αφαίρεση οδοντικής ουσίας και το αποτέλεσμα έχει πολύ μεγάλη αντοχή και διάρκεια. Τη μέθοδο αυτή ακολουθούν και πολλοί από τους σταρ με κατάλευκα δόντια, οι οποίοι έχουν συνήθως επισκεφτεί κάποιον οδοντίατρο για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης.

Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες

Η στεφάνη (θήκη) είναι μία καλύπτρα που αποκαθιστά και προστατεύει εξ’ ολοκλήρου το δόντι, στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να γίνει με σφράγισμα, ένθετα ή επένθετα. Ολοκεραμική στεφάνη είναι μία τεχνητή κατασκευή πορσελάνης, που αποκαθιστά το φυσιολογικό σχήμα με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις αποκατάστασης περισσότερων δοντιών, εφαρμόζονται οι ολοκεραμικές γέφυρες.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, είναι κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από πορσελάνη σε αντίθεση με τις κλασσικές στεφάνες που έχουν και μέταλλο. Έτσι η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει σαφώς ανώτερη αισθητική, αποδίδοντας τη διαφάνεια και φυσικότητα του δοντιού. Οι ολοκεραμικές κατασκευές, λόγω της άριστης αισθητικής τους χρησιμοποιούνται στα μπροστινά δόντια.

Ένθετα-επένθετα

Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης του δοντιού που δεν μπορούμε να κάνουμε ένα απλό σφράγισμα και δεν θέλουμε να βάλουμε θήκη, υπάρχει η λύση του ένθετου πορσελάνης ή ρητίνης. Τα ένθετα, είναι “σφραγίσματα” από πορσελάνη ή ρητίνη. Στην προκειμένη περίπτωση τροχίζουμε το δόντι όπως στο σφράγισμα, στη συνέχεια παίρνουμε αποτύπωμα στο ιατρείο μας και ο οδοντοτεχνίτης φτιάχνει την αποκατάσταση. Τα ένθετα και τα επένθετα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής από το σφράγισμα και σαφώς ανώτερη αισθητική. Για την κατασκευή τους απαιτούνται δύο επισκέψεις.

Όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding)

Είναι μία μέθοδος αισθητικής αποκατάστασης του σχήματος, τη θέσης, του χρώματος, και των καταγμάτων των δοντιών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται σε ένα ραντεβού, με χρήση σύνθετων ρητινών. Αποτελεί μία τεχνική χαμηλού σχετικά κόστους, που υστερεί σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, αλλά χαρίζει άμεσα ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Λευκά σφραγίσματα

Τα τελευταία χρόνια, τα λευκά σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη, λόγω της βελτίωσης των μηχανικών ιδιοτήτων τους και της άριστης αισθητικής απόδοσης τους, τείνουν να αντικαταστήσουν τα μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα. Το αμάλγαμα παρουσιάζει μειωμένη αισθητική, τοπική χρώση του δοντιού και των ούλων, και λόγω του υδραργύρου που περιέχει που ενδέχεται να είναι τοξικός, χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο.
Στο ιατρείο μας μπορείτε να αντικαταστήσετε, όπου αυτό ενδείκνυται, τα παλιά σας μαύρα σφραγίσματα με λευκά, προσφέροντας σαφώς ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Προσθετική Οδοντιατρική


Η Προσθετική ασχολείται με την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών και την εξισορρόπηση της σύγκλεισης, προσφέροντας ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής απώλειας των φυσικών δοντιών, επαναφέροντας την σωστή λειτουργία της μάσησης, ομιλίας και της αισθητικής.
Στη συνέχεια αναφέρουμε τις θεραπείες κινητής και ακίνητης προσθετικής οδοντιατρικής που παρέχουμε στο οδοντιατρείο μας.


Ακίνητη Προσθετική: Στεφάνες και Γέφυρες
Η στεφάνη (θήκη) είναι μια κατασκευή που καλύπτει εξ’ ολοκλήρου το δόντι, αποκαθιστώντας το σχήμα, ενώ παράλληλα το προστατεύει από τυχόν σπασίματα. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου λόγω μεγάλης απώλειας οδοντικής ουσίας το απλό σφράγισμα και τα ένθετα/επένθετα δεν ενδείκνυνται. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις αποκατάστασης περισσότερων δοντιών, εφαρμόζονται οι γέφυρες.
Οι στεφάνες και οι γέφυρες αποτελούνται από ένα σκελετό που μπορεί να είναι είτε κράμα μετάλλου που περιβάλλεται από υλικό πορσελάνης, είτε ολοκεραμικό δηλαδή μόνο από πορσελάνη. Στα μπροστινά δόντια συνίσταται η χρήση ολοκεραμικών κατασκευών που είναι αισθητικά ανώτερες.
Η επιλογή των κατάλληλων δοντιών-στηριγμάτων και οι σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή στοματική υγιεινή διατηρούν το αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.

Κινητή Προσθετική: Μερικές και Ολικές Οδοντοστοιχίες

Η τεχνητή οδοντοστοιχία είναι μία κινητή αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών. Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και με τη στήριξη που παρέχει βοηθά στη μάσηση, την ομιλία και την αισθητική αναβάθμιση του προσώπου. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις μερικές (μηχανάκια) και τις ολικές (μασέλες).

Μερικές Οδοντοστοιχίες
Οι μερικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται σε μία γνάθο στην οποία λείπουν αρκετά δόντια και στηρίζονται στα εναπομείναντα δόντια. Έτσι στις περιπτώσεις που η ακίνητη προσθετική δεν μπορεί να εφαρμοστεί (π.χ. βαριές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας) και στο στόμα υπάρχουν ακόμη δόντια οι κατασκευές αυτές είναι μία λύση επιλογής.
Οι μερικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται συνήθως από ακρυλική ρητίνη, σε συνδυασμό με διάφορα μέταλλα. Αφαιρούνται και τοποθετούνται εύκολα για τη σωστή στοματική υγιεινή από τον ασθενή και η διάρκεια τους είναι μεγάλη, όσο φυσικά υπάρχουν και τα δόντια στα οποία στηρίζονται.

Ολικές Οδοντοστοιχίες
Οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι κινητές κατασκευές που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που λείπουν πλέον όλα τα δόντια και δεν επιλέγεται η λύση των εμφυτευμάτων. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες στηρίζονται πάνω στα ούλα και η καλή εφαρμογή εξαρτάται από την κατάσταση των τελευταίων. Τα ούλα και το οστό της γνάθου υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα οι οδοντοστοιχίες να μην εφαρμόζουν σωστά. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναγόμωση (γέμισμα) της οδοντοστοιχίας με λήψη αποτυπώματος τους στόματος στο ιατρείο μας.


Έτσι συνοπτικά οι υπηρεσίες προσθετικής που παρέχονται στο ιατρείο μας είναι:

Κινητή προσθετική

 • Ολική οδοντοστοιχία άνω & κάτω γνάθου
 • Μερική οδοντοστοιχία άνω & κάτω γνάθου
 • Άμεσες οδοντοστοιχίες άνω & κάτω γνάθου
 • Επιδιόρθωση και αναγόμωση οδοντοστοιχίας
 • Προσθήκη δοντιού σε τεχνητή οδοντοστοιχία

Ακίνητη Προσθετική
 • Στεφάνη - γέφυρα ολικής κάλυψης χυτή ή χυτή με όψη ακρυλική
 • Στεφάνη - γέφυρα μεταλλοκεραμική
 • Στεφάνη - γέφυρα χυτή με όψη πορσελάνης
 • Στεφάνη - γέφυρα πορσελάνης (ολεκεραμική)
 • Ανασύσταση μύλης με χυτό άξονα
 • Τηλεσκοπική στεφάνη
 • Στεφάνη - γέφυρα ζιρκονίου
 • Προσωρινές στεφάνες και γέφυρες
 • Αυχεμική πορσελάνη