Συμβουλές

Πολλοί από εμάς, επανειλημμένα κάνουμε τα ίδια λάθη αναφορικά με την υγεία των δοντιών. Παράλληλα ο γρήγορος τρόπος ζωής και οι καθημερινές ασχολίες, συχνά μας κάνουν να παραμελούμε τη φροντίδα του στόματος.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές, για να κρατήσουμε τα δόντια μας γερά και υγιή.
  1. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, με μία μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια να ακολουθεί η χρήση οδοντικού νήματος, το οποίο μπορεί και εισχωρεί στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει.
  2. Κανένα στοματικό διάλειμμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάποιο, προτιμήστε να μην περιέχει οινόπνευμα και να μην χρησιμοποιείται σε διαρκή βάση.
  3. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Αν καταναλώσετε γλυκά ή σακχαρούχα ροφήματα, βουρτσίστε μετά από λίγο τα δόντια σας ή αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
  4. Όταν τρώτε όξινες τροφές (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ κ.ά.) μην βουρτσίζετε τα δόντια σας για τα 30 επόμενα λεπτά. Τα δόντια στο διάστημα αυτό είναι ήδη αρκετά εκτεθειμένα στα οξέα των τροφών και το βούρτσισμα καταστρέφει πιο πολύ την αδύναμη αδαμαντίνη.
  5. Όξινοι χυμοί, σόδα και αναψυκτικά φροντίστε να τα πίνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με καλαμάκι ώστε να μειώνεται η επαφή τους με τα δόντια.
  6. Μασάτε, με μέτρο πάντα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα αυξάνει την έκκριση σάλιου, το οποίο έχει αντιτερηδογόνο δράση. Έτσι τα υπολείμματα τροφών καθώς και η οδοντική πλάκα απομακρύνονται.
  7. Αν κάποιο δόντι πονέσει, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Αυτόματος πόνος του δοντιού για αρκετές μέρες υποδηλώνει πολφίτιδα και χρειάζεται απονεύρωση.
  8. Αν παρατηρήσετε αιμορραγία κατά το βούρτσισμα αποτελεί ένδειξη φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα). Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, με τη χρήση μίας μαλακής οδοντόβουρτσας χωρίς άσκηση ιδιαίτερης πίεσης στα ούλα.
  9. Μη βουρτσίζετε τα δόντια σας ξεκινώντας από το ίδιο σημείο κάθε φορά. Ξεκινώντας από το ίδιο σημείο, συνήθως δεν δίνετε την ίδια έμφαση στα δόντια που βουρτσίζετε τελευταία.
  10. Μην αποφεύγετε τον οδοντίατρο για λόγους φοβίας ή αμέλειας. Η ανά εξάμηνο επίσκεψη σας, εκτός του απαραίτητου καθαρισμού, θα προλάβει μελλοντικά προβλήματα.
  11. Αν μετά από τραυματισμό βγει κάποιο δόντι, μην πανικοβληθείτε. Ξεπλύνετέ το με φυσιολογικό ορό ή γάλα και διατηρείστε το σε ένα από τα δύο. Αν πάλι δεν έχετε φυσιολογικό ορό ή γάλα, τοποθετείστε το κάτω από τη γλώσσα ώστε να βρέχεται από σάλιο και επισκεφτείτε άμεσα οδοντίατρο ή νοσοκομείο που δέχεται τέτοια περιστατικά.
  12. Αν λαμβάνετε καθημερινά ασπιρίνη ή κάποιο άλλο αντιπηκτικό και πρόκειται να κάνετε κάποια χειρουργική επέμβαση στο στόμα (π.χ. εξαγωγή), διακόψτε το φάρμακο μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου ή του παθολόγου σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές απορίες των ασθενών, αναφορικά με την υγεία των δοντιών τους. Φυσικά για οποιαδήποτε άλλη απορία σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.  
1.Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;
Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση ενόχλησης όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

2. Φοβάμαι να πάω στον οδοντίατρο. Θα πονέσω;
Οι σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές έχουν περιορίσει αισθητά την ύπαρξη πόνου κατά τις οδοντιατρικές εργασίες. Στο ιατρείο μας, προσφέρουμε υπηρεσίες με όσο το δυνατό πιο ανώδυνα μέσα, με την κατάλληλη πάντα ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή.

3. Τί μπορεί να προκαλέσει χρώση στα δόντια;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Οι σημαντικότεροι είναι: α) η ηλικία, αφού όσο μεγαλώνουμε τα δόντια σκουραίνουν, β) διάφορες τροφές όπως κόκκινο κρασί, σοκολάτα, τσάι, παντζάρια, καρότα, αναψυκτικά, γ) το κάπνισμα, δ) ο τραυματισμός των δοντιών.

4. Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών;
Η λεύκανση πλέον εφαρμόζεται με σύγχρονες τεχνικές, οι οποίες σε συνδυασμό με τα νέα υλικά δεν βλάπτουν τα δόντια. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επιφάνεια των δοντιών μετά τη λεύκανση δεν επηρεάζεται. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η όλη διαδικασία να γίνεται στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Συστήνεται να αποφεύγουμε να κάνουμε μόνοι μας τη λεύκανση στο σπίτι, αφενός γιατί δε γνωρίζουμε αν το υλικό του εμπορίου είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αφετέρου γιατί μία πιθανή επιπλοκή δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χωρίς ιατρική συμβουλή.

5. Το δόντι μου πρήστηκε, αν πάρω αντιβίωση θα περάσει;
Όχι. Η αντιβίωση θα βελτιώσει το πρήξιμο και τα συμπτώματα, αλλά μόνο προσωρινά. Η οριστική θεραπεία είναι η απονεύρωση του δοντιού που πάσχει, ώστε να αφαιρεθεί το αίτιο που είναι ο μολυσμένος πολφός.

6. Τα λευκά σφραγίσματα είναι ανθεκτικά όπως τα μαύρα;
Κανένα υλικό σφραγίσματος δεν κρατάει για πάντα. Τα σύγχρονα λευκά υλικά έχουν κατά πολύ βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με το παρελθόν και σε συνδυασμό με την άριστη αισθητική που προσφέρουν, προτιμώνται όλο και περισσότερο.

7. Μπορεί ένα σφραγισμένο δόντι να χαλάσει ξανά;
Ναι. Μάλιστα ένα δόντι που είναι ήδη σφραγισμένο, έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από τερηδόνα σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι. Παράλληλα τα σφραγίσματα θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά από τον οδοντίατρο, για τυχόν φθορά και αντικατάσταση τους.

8. Αισθάνομαι πόνο στα δόντια μου, όταν πίνω κάτι κρύο η ζεστό. Τί συμβαίνει;
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλετε στα εξής: α) σε περιοδοντική νόσο, β) σε διάβρωση και αποτριβή της αδαμαντίνης λόγω όξινων τροφών, γ) σε έντονο βούρτσισμα, δ) σε χρήση οδοντόκρεμας με υψηλό δείκτη αποτριβής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.

9. Εάν ένα δόντι κουνιέται μπορεί να σωθεί;
Ένα δόντι το οποίο κουνιέται, δε σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο. Ανάλογα με το βαθμό κινητικότητας του δοντιού, την κλινική και ακτινογραφική του εικόνα, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για το αν και πως μπορεί να σωθεί.

10. Βουρτσίζω καθημερινά τα δόντια μου, αλλά δημιουργείται πέτρα πολύ γρήγορα, τι φταίει;
Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων, των οποίων η σύσταση του σάλιου οδηγεί σε γρήγορη δημιουργία πέτρας στο στόμα. Σε αυτήν την περίπτωση, μην αμελείτε τον οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 4 μήνες περίπου.

11. Τα νεογιλά (πρώτα) δόντια αφού θα αλλάξουν, τι πειράζει αν χαλάσουν;
Τα νεογιλά δόντια των παιδιών, αποτελούν τους οδηγούς για τη σωστή ανατολή και θέση των μόνιμων δοντιών. Η πρόωρη απώλεια νεογιλών, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικές ανωμαλίες, διαταραχές στην σύγκλιση, τη μάσηση και την ομιλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα από ότι τα μόνιμα, ένας ακόμη λόγος για να τα φροντίζουμε καθημερινά.

12. Γιατί ματώνουν τα ούλα μου κατά το βούρτσισμα;
Η αιμορραγία των ούλων είναι ένδειξη φλεγμονής (ουλίτιδας), γι αυτό επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.

13. Νιώθω έντονο πόνο κατά την μάσημα τροφής. Τι συμβαίνει;
Τα αίτια μπορεί να ποικίλλουν. Ένα δόντι με κάταγμα, με τερηδόνα ή με ένα σφράγισμα που έχει υποχωρήσει δίνει αυτό το σύμπτωμα. Επίσης μπορεί να έχει προκληθεί βλάβη στον πολφό του δοντιού.

14. Αν με πιάσει ξαφνικός πονόδοντος, τι να κάνω για να ανακουφιστώ;
Αρχικά τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο σας, το συντομότερο δυνατόν. Πάρτε ένα παυσίπονο, αλλά όχι αντιβίωση, εκτός αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος. Μην καταφύγετε σε γιατροσόφια, όπως ούζο ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι, γιατί και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα δόντια.

15. Η υγεία των δοντιών μου, μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μου;
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μολύνσεις στο στόμα και η κακή υγεία των δοντιών, μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Βούρτσισμα των δοντιών

  • Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά πριν τον νυχτερινό ύπνο, είναι απαραίτητο, γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνεται η ποσότητα του σάλιου που προστατεύει από την τερηδόνα και έτσι τα υπολείμματα τροφών είναι πολύ πιο καταστροφικά. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και αν δεν φάτε τίποτα κατά την διάρκεια της ημέρας, η στοματική υγιεινή πρέπει να εφαρμόζεται. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τροφή καθαυτή, αλλά και η μικροβιακή πλάκα, που σχηματίζεται πάνω στα δόντια από τα μικρόβια που υπάρχουν.
  • Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά βουρτσίζοντας επιμελώς όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Αυτό που έχει σημασία είναι οι σωστές κινήσεις και όχι η άσκηση μεγάλης δύναμης που προκαλεί διάβρωση στα δόντια και υφιζήσεις στα ούλα.
  • Βουρτσίζουμε ως εξής: Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα πάνω στα δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε οι ίνες της, να σχηματίζουν γωνία 45Ο με το επίπεδο των δοντιών. Ένα τμήμα των ινών, θα πρέπει να βρίσκεται πάνω στα δόντια, ένα άλλο στην παρυφή των ούλων και το υπόλοιπο πάνω στα ούλα. Οι κινήσεις που πρέπει να εφαρμόζουμε είναι παλινδρομικές ήπιας δύναμης. Η ίδια διαδικασία γίνεται σε όλα τα δόντια χωρίς να ξεχνάμε τις εσωτερικές επιφάνειές τους. Συνεχίζουμε στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, οι οποίες βουρτσίζονται κάνοντας οριζόντιες κινήσεις. Τέλος δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε τη γλώσσα για βελτίωση της αναπνοής και της γεύσης.


Οδοντόβουρτσα

  • Προτιμήστε μέτριας σκληρότητας ή μαλακές οδοντόβουρτσες και αποφύγετε τις σκληρές γιατί φθείρουν τα δόντια και τραυματίζουν τα ούλα.
  • Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει μικρή σχετικά κεφαλή για να φτάνει στα δύσκολα σημεία, ανατομική λαβή και οι ίνες της να είναι από νάιλον.
  • Οι κλασικές οδοντόβουρτσες είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις ηλεκτρικές αρκεί να βουρτσίζουμε με τον σωστό τρόπο. Η χρήση ηλεκτρική οδοντόβουρτσας προτείνεται συνήθως σε ασθενείς, με σωματική ή διανοητική αναπηρία καθώς και σε παιδιά.
  • Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα όταν οι τρίχες αρχίζουν να λυγίζουν, γύρω στους 3-4 μήνες. Χρησιμοποιώντας μία φθαρμένη οδοντόβουρτσα ο καθαρισμός των δοντιών είναι ελλιπής.
  • Η οδοντόβουρτσα είναι ατομική, δεν την μοιραζόμαστε με άλλους και αν πέσει κάτω την πετάμε.

Οδοντόκρεμες

  • Οι σύγχρονες οδοντόκρεμες είναι στην πλειοψηφία τους εμπλουτισμένες με φθόριο, συνεπώς είναι αποτελεσματικές ανεξαρτήτως τιμής. Το φθόριο είναι απαραίτητο συστατικό γιατί θωρακίζει τα δόντια έναντι της τερηδόνας.
  • Η ποσότητα της οδοντόκρεμας θα πρέπει να ισούται σε μέγεθος ένα μπιζέλι, ενώ σε παιδιά μέχρι 6 ετών το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται πάντα με επίβλεψη για την αποφυγή κατάποσης.
  • Η συμβουλή του οδοντιάτρου σας στην επιλογή οδοντόκρεμας, είναι σημαντική, αφού θα σας προτείνει την κατάλληλη ανάλογα με τη στοματική σας κατάσταση.

Οδοντικό νήμα

  • Το οδοντικό νήμα είναι απαραίτητο μέσο στοματικής υγιεινής, γιατί εισχωρεί σε δύσκολες περιοχές ανάμεσα στα δόντια που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Στο εμπόριο υπάρχει κυρωμένο και ακύρωτο νήμα. Διαφορές μεταξύ τους δεν υπάρχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι λεπτό για να μπαίνει με ευκολία στα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Η χρήση του νήματος μία φορά την ημέρα αρκεί, και γίνεται ως εξής: κόβουμε περίπου μισό μέτρο νήματος και διπλώνουμε τις άκρες του στα δάχτυλα μας. Μετά το τεντώνουμε, το περνάμε ανάμεσα στα δόντια και με κινήσεις εμπρός-πίσω, αφαιρούμε την πλάκα από τα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Η χρήση του νήματος, απαιτεί υπομονή και εξάσκηση γι αυτό μην απογοητεύεστε στην αρχή. Προσοχή χρειάζεται
    αν παρατηρήσετε ότι μεταξύ κάποιων δοντιών το νήμα σπάει. Αυτό σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κάποια κακότεχνη αποκατάσταση (σφράγισμα, θήκη) ή τερηδόνα.


Στοματικά διαλύματα

  • Τα στοματικά διαλύματα σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το καλό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν συμπλήρωμα, δημιουργώντας μία αίσθηση δροσερής και ευχάριστης αναπνοής.
  • Σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών, όπως άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο στόμα, άτομα με υψηλό κίνδυνο περιοδοντικής νόσου, καθώς και άτομα με ξηροστομία, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος.
  • Τα στοματικά διαλύματα καλό είναι να χρησιμοποιούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν (αλλεργικές αντιδράσεις, αλλοίωση γεύσης, χρώση δοντιών και βλεννογόνου, ενώ τα αλκοολούχα στοματικά διαλύματα πρέπει να αποφεύγονται).
  • Δεν συνίσταται για χρήση σε παιδιά ηλικίας, κάτω των 12 ετών.

Διατροφή

Η καλή στοματική υγιεινή, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά και η σωστή διατροφή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες εγκαθίστανται πολύ νωρίς από την παιδική κιόλας ηλικία. Παρακάτω αναφέρονται τροφές και ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ στο να αποκτήσετε σωστή στοματική υγιεινή.

Τροφές & ουσίες που κάνουν καλό

Ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των δοντιών. Το 99% του προσληφθέντος ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια. Έτσι τροφές όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, ενδυναμώνουν την πυκνότητα του φατνιακού οστού των γνάθων.

Οι τραγανές τροφές (π.χ. μήλο, αχλάδι, καρότο) είναι ιδανικές για τον φυσικό καθαρισμό των δοντιών. Έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν όπως η οδοντόβουρτσα, απομακρύνοντας τα υπολείμματα των τροφών από την οδοντική επιφάνεια.

Βιταμίνη C. Για την πρόληψη της ουλίτιδας, συστήνεται η ένταξη στη διατροφή τροφών πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο.

Φθόριο. Αν και οι σύγχρονες οδοντόκρεμες είναι στην πλειοψηφία τους εμπλουτισμένες με φθόριο, η υγεία των δοντιών επιβάλλει την ένταξη του φθορίου και στη διατροφή μας. Τρόφιμα πλούσια σε φθόριο είναι το κοτόπουλο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος οι γαρίδες και το σκουμπρί.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Τροφές με ζάχαρη (γλυκά, ζαχαρούχα & ανθρακούχα ροφήματα). Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόκλησης τερηδόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτηρίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια των δοντιών διασπούν τα σάκχαρα των τροφών, παράγοντας ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο. Όταν τρώμε γλυκά, τα βακτηρίδια χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε οξύ, το οποίο δρα στην επιφάνεια των δοντιών για 30 λεπτά. Συνεπώς αν κάποιος επιθυμεί να καταναλώσει ένα γλυκό ή ζαχαρούχο ρόφημα είναι προτιμότερο να το κάνει μία φορά και σύντομα, αντί περισσότερες φορές και παρατεταμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα όξινα φρούτα και χυμοί, αν και προφυλάσσουν με τη βιταμίνη C από την ουλίτιδα, όταν καταναλώνονται σε υπέρμετρο βαθμό προκαλούν κάποιου βαθμού διάβρωση στα δόντια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι όξινες τροφές καθιστούν το σμάλτο πιο λεπτό και αδύναμο. Όσο αφορά στους όξινους χυμούς καλό είναι να καταναλώνονται γρήγορα και με καλαμάκι, ενώ για τα επόμενα 30 - 60’, που η αδαμαντίνη είναι αδύναμη, να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών.

Τρόφιμα που προσκολλώνται εύκολα στα δόντια, όπως γεμιστές καραμέλες, σύκα, σταφίδες, θα πρέπει να αποφεύγονται διότι εξαιτίας της υφής τους, παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυξάνεται έτσι η τερηδονογόνος δράση τους.


Κάπνισμα

Το κάπνισμα σχετίζεται με πολλές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα. Πέρα από αυτά όμως, αποτελεί και εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα για την στοματική μας υγεία, γιατί έχει επιπτώσεις που αναλύονται παρακάτω.



 
 


Βλάβες στο περιοδόντιο

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη τάση από τους μη καπνιστές για σχηματισμό πέτρας στο στόμα, η οποία εξελίσσεται σε ουλίτιδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος στους καπνιστές εξελίσσεται πιο γρήγορα και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες. Επίσης η νικοτίνη, ουσία του καπνού, μειώνει την επουλωτική ικανότητα των κυττάρων του περιοδοντίου, με αποτέλεσμα τη βραδεία θεραπεία ή και τη γενικότερα μειωμένη επιτυχία της περιοδοντικής νόσου. Το ίδιο συμβαίνει και μετά από μία εξαγωγή δοντιού ή άλλη χειρουργική θεραπεία στο στόμα, όπου οι καπνιστές εμφανίζουν καθυστέρηση στην επούλωση. Εκτός των παραπάνω, η νικοτίνη, προκαλεί μειωμένη τοπική αιμάτωση των ιστών του περιοδοντίου και δεν αφήνει την φλεγμονή (αιμορραγία) των ούλων να εκδηλωθεί κλινικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι καπνιστές να καταλαβαίνουν αργά την ύπαρξη φλεγμονής και να προσέρχονται καθυστερημένα στον οδοντίατρο.

Δυσχρωμίες δοντιών και στοματικού βλεννογόνου

Το τσιγάρο προκαλεί χρώση στα δόντια και χαρακτηριστική μελάγχρωση στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Οι δυσχρωμίες αυτές είναι συνήθως επιφανειακές και αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό στο οδοντιατρείο. Αν εισχωρήσουν όμως σε βαθύτερα στρώματα του δοντιού απαιτείται συνδυασμός καθαρισμού και λεύκανσης. Σταματώντας το κάπνισμα, τα δόντια επανέρχονται σταδιακά στο φυσικό τους χρώμα.

Κακοσμία στόματος

Οι καπνιστές έχουν μία χαρακτηριστική κακοσμία, που εκτός των ουσιών του τσιγάρου οφείλεται και στη μειωμένη ροή σάλιου που παρατηρείται σε αυτούς. Το σάλιο έχει ισχυρή αντιτερηδονογόνο και αυτοκαθαριστική δράση, πράγμα που με το κάπνισμα ελαττώνεται σημαντικά. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του σάλιου και προκαλεί ξηροστομία.

Αλλοίωση γεύσης και όσφρησης

Στους καπνιστές συνίσταται μετά το βούρτσισμα των δοντιών να ακολουθεί καθαρισμός της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα, ώστε να έχουν καλύτερη γεύση και ευχάριστη αναπνοή.

Το κάπνισμα έχει ισχυρή συσχέτιση με τον καρκίνο τους στόματος

Γι αυτό ο ίδιος ο καπνιστής πρέπει να ελέγχει το στόμα του περιοδικά και στην περίπτωση που παρατηρήσει αλλοιώσεις όπως κάποια λευκή πλάκα, ογκίδια ή έλκη που δεν επουλώνονται, πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον οδοντίατρο.

Το κάπνισμα μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εμφυτευματικής θεραπείας

Το τσιγάρο αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την τοπόθέτηση και την επιτυχία των εμφυτευμάτων, αλλά και για την μετέπειτα διατήρηση της υγείας των περιεμφυτευματικών ιστών.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση

Ερμού 24, Γλυφάδα

16674

Email
Τηλέφωνο